Vejledning om billedforberedelse

Guide til billedforberedelse

For kunder, der ikke har erfaring med billedredigering, tilbyder vi automatisk billedforbedring. Denne mulighed giver os mulighed for at sikre, at hvert billede behandles optimalt for at opnå det bedst mulige resultat.

For kunder, der foretrækker at redigere deres egne billeder (f.eks. i Photoshop eller Lightroom), eller som allerede har en vis erfaring med billedredigering, tilbyder vi tips og tricks, der hjælper dig med at opnå det perfekte resultat.

Ud over de følgende tips anbefaler vi også vores prøvesæt, som indeholder alle de tilgængelige materialer og overflader.

Følgende punkter bør overvejes, når du forbereder billeder:

  • Farvestyring
  • Farverum
  • Lysstyrke og kontrast
  • Opløsning/dimensioner
  • Skarphed
  • ICC-profiler
  • Filformat

Farvestyring

For at bedømme farver korrekt er det vigtigt, at både belysningen og skærmen er indstillet korrekt. Find ud af alt, hvad du behøver at vide om farvestyring her.

Farverum

Det er vigtigt, at de korrekte farveprofiler er indlejret i billederne og leveres i RGB. Vi har lavet en liste over de farveprofiler, vi accepterer.

Optimal lysstyrke og kontrast i billeder

Før du producerer et billede, skal du kontrollere, at værdierne for kontrast og lysstyrke er korrekte. Bemærk, at billederne på skærmen er baggrundsbelyste, mens fotoproduktet ikke er det, så der kan være en lille forskel i lysstyrken. Hvis skærmen ikke er kalibreret korrekt, kan billedet virke for lyst eller for mørkt.

Vi anbefaler, at du kontrollerer billedets toneværdier. Du kan bruge funktionen Tonekorrektion til at afgøre, om der er lysstyrke i alle områder af billedet.

Hvis der mangler højlys eller skygger, vil produktet senere se kedeligt ud og mangle kontrast. Her er et eksempel på, hvor der mangler højlys eller skygger. I disse tilfælde anbefaler vi, at du efterbearbejder billederne.

Billede med manglende højlys og billede med manglende lavlys

Billedet er generelt for mørkt og mangler højlys: Toneværdierne er kun bevaret i de mellemste og dybeste toner, og billedet ser meget mørkt og kontrastløst ud.

Billede, der er for mørkt

For at få det bedste resultat skal toneværdierne være godt fordelt og til stede i alle områder:

Billede med gode toneværdier

Opløsning/dimensioner

Billeder skal have den korrekte produktionsopløsning. Du kan finde disse oplysninger ved hvert produkt i det professionelle område. Sørg for, at dimensionerne og opløsningen er korrekte.

Der er to hovedmuligheder. Du kan enten manuelt ændre størrelsen på billederne i dine programmer, og i så fald anbefaler vi, at du gør billederne skarpere, eller du kan indsende billedet i den eksisterende opløsning, så tager vi os af denne proces.

Genopfriskning

Der er flere værktøjer og muligheder for at gøre billeder skarpere. Hvis du har tænkt dig at opskalere billederne, anbefaler vi, at du gør dem skarpere. Sørg dog for, at billederne ikke bliver overskarpe, da der ellers er risiko for moiré i produktionen.

Lightroom: Du kan justere skarpheden på dine billeder under fremkaldelsesprocessen. Når du eksporterer billeder, er der en indstilling, der hedder Output Sharpness. Denne indstilling skal ikke markeres, hvis skarpheden allerede er indstillet.

Overskarphed (moiré)

Moiré kan forårsages af overskarphed i billedet eller ved at overlejre forskellige halvtoneskærme. Moiré kan opstå, når et billede bliver fotograferet, scannet, retoucheret eller eksponeret/printet.

Moiré kan ses som en kraftig støj, når billedet ses ved høj forstørrelse (mindst 100%). Til et fotoprodukt på ægte fotopapir bruger vi en pixelbilledbehandler, som gengiver de enkelte pixels meget skarpt, så alle billedets detaljer er tydelige, og denne effekt kan forstærkes yderligere under produktionen.

Nærbillede af moiré-effekt

Undgåelse af moiré

For at reducere eller fjerne denne effekt anbefaler vi, at du slører billedet i de berørte områder.

Lav et selektivt valg eller en maske på de berørte områder. Anvend derefter det gaussiske sløringsfilter i Photoshop, for eksempel. Vi kan desværre ikke give dig en generel retningslinje for indstillingerne, da det afhænger helt af dit billede, billedets størrelse og moiréens styrke. Efter sløring skal billedet have en homogen overflade ved høj forstørrelse (zoom ind, indtil du kan se individuelle pixels).

Udviskning af moiré-effekt

ICC-profiler til Soft proof - Hvordan kommer mit billede til at se ud?

Når billedet er blevet behandlet, er det muligt at simulere det endelige trykte resultat ved hjælp af et soft proof. Vi leverer vores ICC-profiler til dette formål.

Filformat - hvad er det rigtige?

Til sidst skal du gemme billedet for at sende det til os. Her er en oversigt over de filformater, vi accepterer.

Automatisk billedforbedring - ja eller nej?

Hvis du selv har redigeret dine billeder, skal du deaktivere automatisk billedforbedring under bestillingsprocessen. Sørg også for, at billedforbedring automatisk er deaktiveret, når du uploader dine billeder. Hvis billedforbedring er deaktiveret, vil vi ikke foretage nogen ændringer i dit billede.

 

Din sprogindstilling stemmer ikke overens med sproget på denne hjemmeside. Vælg venligst:

Din sprogindstilling stemmer ikke overens med sproget på denne hjemmeside. Vælg venligst: