Sådan opnår du perfekt farvestyring

Sådan opnår du perfekt farvestyring

Farvestyring

Farvestyring er den kontrollerede konvertering af farver på tværs af enheder. Målet er at opretholde et godt og ensartet farvematch, uanset om billedet vises på en computerskærm, et fotoprint eller et lærred.
Alt grafisk indhold har gavn af god farvestyring, og det er også meget nyttigt, når du udskriver billeder for at sikre, at det, du ser på skærmen, er det samme, som du får, når du udskriver.
Selv om det ofte ikke er muligt at garantere identisk farvegengivelse, da det afhænger af modtagerens skærmkalibrering og andre miljømæssige faktorer, giver det skaberen kontrol over eventuelle ændringer, der kan opstå, når der skiftes medie.
For at sikre korrekt farvehåndtering og -gengivelse er det vigtigt at kontrollere miljøet og sikre, at både lys- og skærmforhold er optimale. Saal Digital tilbyder ICC-profiler, der kan bruges til soft proofing.

Belysning

Sørg for, at der er tilstrækkeligt med lys i rummet. Lysstyrke og farvetemperatur bør holdes så konstant og reproducerbar som muligt. Ideelt set bør det være et blændfrit rum med skodder, der ikke påvirkes af ændringer i dagslyset, og skærmen bør være kalibreret til at vise de korrekte farver og lysstyrke.

Kalibrering af skærmen

Kelvin anvendes ofte til måling af farvetemperaturen for lyskilder. D50 er en forkortelse for dagslys 5000 kelvin. D65 er en forkortelse for 6500 kelvin og er mere blå end D50.
Farvetemperaturen på skærmen skal være 5000 kelvin (D50), og lystemperaturen i dit rum skal være den samme (5000 kelvin), mens du ser på printet eller det færdige produkt. 5000 kelvin (D50) er standard i trykkeribranchen. 6500 kelvin anvendes også nogle gange, men farvetemperaturen er noget koldere (blåere), og det vil derfor påvirke det endelige resultat.

Monitorindstillinger

At få indstillet skærmen korrekt er den vigtigste del af farvestyringen:

  • Skærmens lysstyrke bør ligge mellem 90 og120 cd/qm.
  • Farvetemperaturen skal være indstillet på 5.000 kelvin (D50).
  • Monitorensgammaskal være indstillet til 2,2.

Kalibrering af skærmen med farvemåler

Professionel farvestyring på højt niveau er ikke mulig uden den rette hardware. Afhængigt af dit valg af leverandør og budget er der mange muligheder til rådighed. Nogle leverandører tilbyder et farvemåler med ekstra software, som giver dig mulighed for at oprette en ICC-profil for din skærm. Dette kan være et godt alternativ til at købe en ny og dyr skærm.

Fordele ved farvestyring

Print previews optimeres ved hjælp af din forudindstillede skærm og vores farvestyring - What you see is what you get. Ideelt set fungerer denne kombination så godt, at du næsten ikke vil bemærke nogen forskel mellem visningen på skærmen og det faktiske fotoprodukt.

Hvad kan Saal Digital gøre for dig?

Gentagen daglig kalibrering sikrer, at de profilerede maskiner fungerer inden for en lille tolerance. Den fotokemiske proces kontrolleres dagligt for at kompensere for udsving, inden fotokvaliteten påvirkes.

Forskellig farvegengivelse til Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Design software

Det er muligt, at gengivelsen af et billede i programmerne Adobe Photoshop, Lightroom og vores Saal Design-software afviger fra hinanden. I de fleste tilfælde er fotoprintet i farve med korrekturprøven i vores Saal Design-software.
Årsagen til den forskellige farvegengivelse i de enkelte programmer er som regel en forkert indstilling af skærmens farvehåndtering.
For at rette op på dette skal du åbne egenskaberne for Windows' farvehåndtering under Systemstyring > Farvehåndtering. Vælg derefter den relevante skærm og marker feltet Brug mine egne indstillinger for denne enhed. Klik nu på Tilføj, og vælg profilen sRGB IEC61966-2.1 på listen, og indstil den som en ny standardprofil, eller vælg din mest aktuelle skærmkalibrering.
Når du har genstartet Lightroom, Adobe Photoshop og Saal Design-softwaren, bør de tre programmer se ens ud.